Thursday, 17 November 2011

trifle =D

assalamualaikum semua. nak tanya, korang pernah makan puding trifle tak?? mesti ade cakap pernah, tak pernah, ada tu tak tahu apa benda tu kan?? haha, okay2 hari ini saya kongsi resepi puding trifle, insyaALLAH sedap =D

bahan-bahan

1 tin susu cair (ideal- dayah selalu guna ideal! sedap)
1 sudu gula (yang ini ikut selera, kalau suka manis boleh lebihkan sikit)
4 sudu besar tepung kastard
kek gulung( omputihnya swiss roll)
1 mangkuk air-- nak campur dengan tepung kastard
buah-buahan koktail (tapiskan sirap)
1 mangkuk air panas
1 peket agar-agar jeli (jenama Nona)

cara-cara

1. panaskan susu cair dengan gula. kecilkan api.
2. bancuhkan tepung kastard dengan air sejuk, campurkan ke dalam susu cair (atas api). kacau sampai pekat.
3.potong nipis-nipis swiss roll, kemudian susun dalam bekas. basahkan swiss roll dengan sirap buah-buahan koktail tadi. ala kadar je basahkan ok =D. kemudian tabur buah-buahan koktail ke dalam bekas tersebut. tuangkan kastard pekat tadi.
4. cairkan agar-agar jeli dengan air panas. kacau sehingga larut kemudian tuangkan dalam bekas yang berisi swiss roll dan kastard.
5. biarkan sehingga sejuk-- simpan dalam peti
6. boleh makan bersama cream + aiskrim vanilla (ikut nak rase ape ice cream tu)

sedapppp! selamat mencuba!

No comments:

Post a Comment